etologi.se

Etologi betyder Läran om djurens beteende och anledningen till det...

Etologi handlar alltså om hur djur beteende och varför de gör som de gör. Vilka behov och instinkter har en viss djurart och varför.

Jag heter Ellen och arbetar som etolog och projektkoordinator på Yoma Consulting. Vi arbetar främst med kunder inom veterinär- och djurhälsobranschen. Läs mer på www.yoma.se.

Jag har läst Etologi och Djurskyddsprogrammet på Sveriges Lantbruksuniversitet samt har kandidat i Biologi med kurser som till exempel etologi 1 och 2, evolutionsbiologi, djurhållning, djurhälsa och smittskydd och antrozoologi. Jag är medlem i etologernas yrkesorganisation Sveriges Akademiska Etologer.

Samhället har idag ett större intresse för beteendefrågor och varför våra djur faktiskt beter sig som de gör. Jag är glad att vi kommer längre och längre bort från den gamla skolan där tex hundar ”bara skulle lyda”. Vi fokuserar mer på en förbättrad djurvälfärd och ser våra djur på ett annat vis.


Forskningsbaserade träningsverktyg används i större utsträckning och vi tar steget bort från de mycket förlegade träningsmetoderna som fokuserar på dominans och bestraffningar. Forskningen går ständigt framåt och vi får mer och mer kunskap om djur och dess beteende, kognitiva förmågor och behov. Därför är det viktigt som etolog att ständigt hålla sig uppdaterad och läsa på ny, färsk forskning. Jag läser allt jag kommer över, jag går fortbildningskurser och framförallt diskuterar jag med mina fantastiska etologkollegor runt om i Sverige.

När man arbetar med djur är det också viktigt med den praktiska erfarenheten och jag arbetar med mina egna hundar, vänners hästar och grannens får och getter för att uppdatera min egen träningskunskap. För oss på Yoma är fortbildning och kompetensutveckling viktigt, jag åker gärna på kurser för att ständigt lära mig mer.
Jag är en teoretiker, alltså, jag är bättre på att lära mig saker teoretiskt än praktiskt, så jag får träna mycket! Mina hundar, blandrastiken Saga och chihuahua Betty å andra sidan, är praktiker, och lär sig bus och genvägar på ett ögonblick ;). De är också väldigt duktiga på att träna sin matte. Men det ska jag berätta mer om en annan gång.

På etologi.se tänkte jag blogga om vanliga beteendeproblem hos våra husdjur och vad man kan göra åt dem, om nya forskningsrön och andra intressanta saker kopplade till etologi. Ni får gärna komma med tips och idéer på vad ni vill läsa om. 
 
Vänliga Hälsningar Etolog-Ellen
Etolog.se /Etologi.se

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Ulrika,Bianca,Julia,Ozzy » Inspiration i stallet :  ”Så kul att läsa din underbara blogg och man förstår verkligen hur mycket du brin..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

Om mig

Jag är utbildad etolog vid Sveriges Lantbruksuniversitet och har flera års erfarenhet av arbete på veterinärklinik