Fear Free

I helgen har jag varit på kurs. En kurs om att minimera stress och rädsla vid veterinärbesök och övergripande i all hantering av våra smådjur. Djurvänlig hantering och olika hanteringstekniker stod alltså på schemat hela helgen.

Detta är ett av mina hjärteämnen! Jag har tidigare arbetat inom djursjukvården och sett hur många djur som lider av rädsla och stress vid veterinärbesöken och funderat kring den här problematiken. Vi kan förändra ganska mycket i djursjukvården för att hjälpa våra patienter att få en trevligare upplevelse och det finns ganska mycket forskning på beteende, stress, stressrelaterad problematik och sällskapsdjurs välbefinnande. Så för oss evidens-knarkare, det går inte att avfärda med att vi vet för lite eller detta som flumlära, det är fakta! Vilka tekniker man kan använda sig av och hur det fungerar lite mer i praktiken ska jag ge er exempel på en annan gång. Idag vill jag bara prata om fear free-revolutionen som helt klart är i startgroparna ;)

Jag vet att det finns många veterinärer och sköterskor som är helt fantastiska med våra djur och de gör ett fantastiskt jobb med hantering och stressfria miljöer. Det är många i branschen som är med i denna förändring men vi behöver arbeta mer med detta. Framförallt behöver hela branschen uppmärksamma psykisk välmående hos våra djur lika mycket som den fysiska, precis som på människor hänger de ju ihop!

Här är initiativtagarna till fear free -seminariet tillsammans med Kenneth och Debbie Martin. Från vänster; Karolina Westlund, Gabriella Niegemann, Debbie Marin, Kenneth Martin, Jannice Kindsjö, Eva Bertilsson
Här är initiativtagarna till fear free -seminariet tillsammans med Kenneth och Debbie Martin. Från vänster; Karolina Westlund, Gabriella Niegemann, Debbie Marin, Kenneth Martin, Jannice Kindsjö, Eva Bertilsson

Det kallas den ”nästa stora förvandlingen inom djursjukvården” och jag är beredd att hålla med. Vi är här nu! Detta är nästa steg. Vi vet att våra sällskapsdjur som hund och katt har ungefär samma typer av känsloregister som vi, de kan vara rädda, glada, panikslagna, exalterade etc, även om de inte upplever världen på samma sätt som vi gör. Vi måste komma ihåg att ett obehagligt besök eller en obehaglig hantering inte bara är obehaglig just nu utan också är en erfarenhet som lämnar spår för framtiden.

Helgens kurs anordnades av naturbruksförvaltingen och föreläsningarna hölls av veterinär Kenneth Martin och djursjukvårdare Debbie Martin, båda med beteende som specialinriktning.  Kenneth och Debbie representerar organisationen
Fear Free som arbetar med utbildning och certifiering för att minimera stress inom veterinärvård. De kommer från Texas, USA, och föreläser både på hemmaplan och utomlands.
Organisationen Fear Free är redan väletablerad i USA och där är kan du som djurägare helt enkelt  välja en klinik där personalen är fear free certifierade och som arbetar positiv förstärkning och stressfria hanteringsmetoder för att göra besöket så trevligt som möjligt för ditt djur. Det fungerar alltså redan i praktiken.

Middag, drinkar och networking efter föreläsningarna på lördagen, här min etologkollega Jannice Kindsjö som driver du och djur och som var en av initiativtagarna till helgens event.
Middag, drinkar och networking efter föreläsningarna på lördagen, här min etologkollega Jannice Kindsjö som driver du och djur och som var en av initiativtagarna till helgens event.

Vi människor är alltid lite rädda för det som är nytt, och undrar hur det ska fungera. Ett argument för att det skulle vara problematiskt att arbeta efter Fear Free-konceptet är att metoderna och hanteringsteknikerna för att undvika stress kräver mer tid av en redan tidspressad personalstyrka. Ja, kanske tar det lite längre tid i början. Alla ska lära sig både teoretiskt och praktiskt att arbeta på ett nytt sätt, kunderna ska informeras och erfarenhet av träningstekniker tar lite tid att bygg upp, precis som med vilken omorganisering som helst på en arbetsplats. När teknikerna sitter och alla förändringar i den kliniska miljön är gjorda tar det faktiskt inte längre tid. Dessutom finns massa mervärden, alltså utöver att djurens välbefinnande ökar. Kundnöjdheten ökar avsevärt. Ett stressfritt besök för djuret är också ett lugnare besök för husse eller matte. En kund som upplever att dess husdjur mår bättre vid besöken kommer sannolikt välja samma klinik igen, viket binder kunderna till en specifik klinik vilket i sin tur ökar den ekonomiska vinningen för kliniken. Att lära sig om stressfri hanteringsträning hos veterinären kommer sannolikt öka användandet av dessa tekniker även i hemmet, vilket leder till bättre välmående och mindre stress hos våra husdjur i allmänhet.

Jannice Kindsjö och min lilla hund Betty passade på att matcha lördags-outfiten.
Jannice Kindsjö och min lilla hund Betty passade på att matcha lördags-outfiten.

 En intressant bieffekt som togs upp under helgen är att man har sett att personalen mår bättre när de byter till fear free-tekniker. Djurhälsopersonalen som arbetar med positiv förstärkning och fear free trivs alltså bättre på sitt arbete. Det är ju verkligen värt att fundera över eftersom veterinärer är en yrkesgrupp som är högt representerade i både sjukskrivningsantal och självmordstatestiken. Kan fear free ha inverkan på den psykosociala arbetsmiljön?!
Men är det djursjukvårdens uppgift att träna våra djur? Självklart inte. Det handlar inte om det. Vi som djurägare måste förbereda våra djur och ge dem goda förutsättningar för ett lyckat veterinärbesök. Men det är obehagligt att bli behandlad av främmande människor, speciellt när man är lite hängig eller sjuk. Därför måste också djurhälsopersonalen ha metoder och tekniker som på ett schysst sätt hanterar ett oförstående djur i sjukdom. Dessutom vet vi att det är lättare att förebygga än reparera en skada som redan är skedd. Så om din klinik tillsammans med dig som djurägare kan ge din lilla valp eller kattunge ett bra första intryck vid första vaccinationen är ju det fantastiskt.
 Ställ krav på din veterinär, fråga om fear free och välj den kliniken som tar den där extra tiden att se dig och ditt djurs behov. Det är så vi påverkar och förändrar .
Tänk på att alla som jobbar inom djursjukvården älskar djur, även de som fortfarande är kvar i förlegade, aversiva metoder. Vi som väljer att skaffa husdjur, vi som arbetar med djur, vi som längtar efter ett djur. Alla älskar vi djur. Vi behöver oftast bara lära oss lite mer för att ge djuren de bästa förutsättningen. Så döm inte varandra utan hjälp varandra fram till rätt information. 
Små förändringar kan göra stor skillnad. Rom byggdes inte på en dag och allt det där…
Ha en fin dag!   

Lisa från djurrelationer på besök hos Yoma.
Lisa från djurrelationer på besök hos Yoma.

Ps. I dag har Lisa Berglund från Djurrelationer varit på besök hos oss på Yoma. Det är så roligt att träffa etolog-kollegor och prata etologi och samarbeten. Lisa är en av två etologer som gör den uppmärksammande kattpodden kattoteket spinner vidare. Den kan ni lyssna på här.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Ulrika,Bianca,Julia,Ozzy » Inspiration i stallet :  ”Så kul att läsa din underbara blogg och man förstår verkligen hur mycket du brin..”

Arkiv

Länkar

Etiketter