"Kaniner är små hästar"

Så sa min vän djurskyddsinspektören. Jag tror att hon har läst det någonstans. Eller kanske kommit på det själv. Jag vet inte, men i vilket fall så har hon ju en poäng. De har stort behov av sällskap, rörelse, bete och hö… precis som om de vore små, små hästar.

Här kommer ett inlägg om ett av våra mest missförstådda husdjur. Idag fokuserar jag mycket på djurskyddslagstiftningen.

Kaniner har som alla djur artspecifika behov som vi bör ta hänsyn till när vi håller dem i fångenskap. Vissa saker är reglerade i djurskyddslagstiftningen. Kaniner och gnagare ska hållas i en för sysselsättning berikad miljö.
Ett förvaringsutrymme ska till exempel innehålla inredningsmaterial tillgodoser det som varje djurart behöver för att kunna utöva sitt naturliga beteende. Tänk dock på att måtthänvisningar hänvisar till miniminivå. Alltså vad som är de absolut mininivåerna för att uppfylla ett lagkrav. Tyvärr är många mått anpassade efter tradition och produktion, vilket gör att det väldigt sällan helt räcker till för att djuret ska kunna bete sig normalt och artspecifikt. 

Kaniner är sociala djur. I de vilda lever de i familjegrupper, i hålor i marken. Ofta lever flera familjer i närheten av varandra och bildar på så vis större kolonier. De kommunicerar mycket med varandra och vilar och betar ofta tillsammans. Ensamhållna kaniner är ofta väldigt stressade och mår dåligt. Stress kan ge fysiska skador.
I lagen djurskyddslagstiftningen och dess föreskrifter står det att de djur som har behov av att vara tillsammans med andra djur ska skötas på ett vis som tillgodoser dessa behov. Det står också att kaniner bör hållas i par eller i grupp. Man ska tänka på att hålla gruppen så stabil som möjligt och om man ska vara försiktig och planera noga när man introducerar en ny individ till gruppen. Kaniner som hålls tillsammans ska ha tillgång till gömställen eller föremål som ger dem möjlighet att vara utom synhåll från varandra. Okastrerade hanar bör inte hållas tillsammans eftersom det kan resultera i bråk. Honor bör inte regelbundet hållas tillsammans med okrastrerad hane eftersom det leder till upprepade betäckningar och detta kan påverka honans hälsa. Dessutom har du plötsligt väldigt många fler kaniner att ta hand om.

I sina grävda bohålor skyddas kaninerna mot rovdjur, men också från dåligt väder som extrem kyla och värme. Eftersom deras ungar inte föds fullt utvecklade för att kunna springa ifrån rovdjur tillbringar de sin första tid i livet. Kaniner rör sig mycket men håller sig ofta nära sin bohåla för att kunna söka skydd. Gömställen är alltså viktigt för kaniner och bra platser kan vara en resurs som kaniner bråkar om så se till att det finns bra gömställen och liggplatser till alla dina kaniner. Trots närheten till boet kan kaniner i det vilda röra sig upp till tre kilometer varje dag för att hitta föda. De kan springa väldigt fort och hoppa högt. Detta gör att de även i fångenskap har ett stort rörelsehov.

Ett förvaringsutrymme ska vara tillräckligt stort för att göra det möjligt för ett djur att utföra de rörelser och den motion som det behöver. Detta ställer krav på dig som kaninägare. Kaniner behöver ofta mycket mer rörelse än vad en normalstor kaninbur köpt i djuraffär erbjuder. Eftersom de är bytesdjur behöver de också kunna ställa sig på bakbenen och spana, hoppa, gräva och kunna gömma sig. Förvaringsutrymmet för en kanin ska ha en ett bottenmaterial som kan tillfredsställa djurets behov. Det är alltså viktigt att ha ett bottenmaterial som tillåter kaninen att gräva.

Kaniner är som mest aktiva i gryning och skymning och det kan därför vara jobbigt att ha en kaninbur i närheten när du ska sova. Om du håller kanin inomhus, tänk på att placera dess boplats på en lugnplats där den inte känner sig stressad. Kaniner har väldigt bra hörsel, luktsinne och ett brett synfält. Det är viktigt för att de ska överleva i det vilda. Bullernivåer är reglerade i lagen så tänk på att inte ha kaninen till exempel i tvättstugan bredvid en bullrande tvättmaskin.

Om man håller kaniner utomhus ska de ha ett anpassat skydd mot värme, nederbörd, fukt, blåst, kyla och andra djur. Vintertid ska utomhusburar vara upphöjda från marken. Om kaniner hålls i ett icke uppvärmt utrymme där temperaturen understiger 0°C ska de ges uppvärmt dricksvatten minst två gånger per dygn.

Vilda kaniner tillbringar största delen av sin vakna tid med att beta. Deras tänder växter hela livet. Kaniner ska därför ha tillgång till gnagmaterial och fri tillgång på grovfoder så som gräs eller hö.

Vill du läsa mer om vad som gäller för hållning av kanin kan du göra det på jordbruksverkets hemsida. SJVFS 2015:34, Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2014:17) om villkor för hållande, uppfödning och försäljning m.m. av djur avsedda för sällskap och hobby; Saknr L 80.

Ta hand om varandra! 


 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Ulrika,Bianca,Julia,Ozzy » Inspiration i stallet :  ”Så kul att läsa din underbara blogg och man förstår verkligen hur mycket du brin..”

Arkiv

Länkar

Etiketter