CCC2018

Eva Bertilsson (Carpemomentum.nu)  under sin föreläsning Eva Bertilsson (Carpemomentum.nu) under sin föreläsning

I helgen har jag varit på djurkonferens med teamat Choice, Control & Communication (#ccc2018).
Djurkonferensen annornades av naturbruksförvaltningen (med Eva Bertilsson i spetsen) i samarbete med Swaba (Swedish association for behavior analysis) och SAE (Sveriges akademiska etologer) och hölls på Uddetorps naturbruksgymnasium i Skara.

Eva Bertilsson, Tess Erngren, Karolina Westlund, Stephanie Edlund, Carolina Fransson, Emelie De Boussard och Anders Wiberg. Eva Bertilsson, Tess Erngren, Karolina Westlund, Stephanie Edlund, Carolina Fransson, Emelie De Boussard och Anders Wiberg.

Där var det Många coola föreläsare och många coola deltagare. Alla med koppling till djur och djurträning förstås. Bland föreläsarna hittar de som är som jag (tränings/beteende/djur-nördar) många bekanta namn; Stephanie Edlund, Anders Wiberg, Karolina Westlund, Carolina Fransson, Emelie De Boussard, Eva Bertilsson, Tess Erngren och inte minst, Carrie Kish, som pratade om träning av ormar! Hur coolt?! Det tyckte alla på CCC också för efter hennes föreläsning (som var slut vid åtta på lördagskvällen) tog frågorna liksom aldrig slut.

Alltså vad underbart det var att få vara med den här helgen. Det är liksom lite  som att grotta ner sig i en godispåse där alla bitar är favoriter och man vill aldrig sluta äta. Jag ville inte åka hem. Jag vill bo på CCC. Därför vet jag inte riktigt vad jag ska skriva om. Det går inte att välja. Kanske ska jag skriva om att det spökade på vårt hotell? Det gjorde det nämligen, helt säkert. Eller så kanske jag ska skriva om att jag äntligen fick träffa Jannices lilla dotter, framtidens räddare av världen. Tja, iafl djurens räddare, det kan väl inte bli annat när man är på djurkonferens när man bara är några månader gammal.

Triss i etologer! Triss i etologer!

Jag kanske borde skriva mer om hur jag uppskattar att träffa alla deltagare. Många gamla kursare från etologi och djurskyddsprogrammet. Hur kul det är att höra hur de har de och vad de gör nuförtiden. Där ute i den ”riktiga världen”. Det är så fantastiskt kul att få diskutera djur, djurträning och beteende med dessa kunniga människor.

Jag kanske borde berätta för er vad alla föreläsningar med team choise, control & communication handlade om. Men jag kan inte det. För jag vet inte vad jag ska välja ut. Men en sak tänkte jag låna från Eva Bertilssons föreläsning. Hon ställde nämligen frågan; Hur kommunicerar era djur med er?

Det kom ju såklart hur många exempel som helst. Personligen kan jag prata om hur mina hundar kommunicerar med mig i evigheter. Men jag tror det är mer förstärkande för mig än er. Så jag ger bara två korta exempel;
 När Betty vill upp i någons knät krafsar hon mot benet (hon når halvvägs upp på de flesta smalben) tills hon får komma upp. Det brukar gå fort att lära andra människor än matte den kommunikationsmodellen eftersom det ju är rätt irriterande med en krafsande liten chihuahua mot benet.
Saga säger ofta till att vattnet är slut i skålen genom att knuffa på den med nosen så det skramlar ordentligt. Hon kan knuffa den ända fram till mig om jag inte är snabb nog.
 Jonna (Gohil, VD för Yoma) berättade för mig igår att hon brukade leka ”spring-tävling” i ridhuset med sitt russ hon hade när hon växte upp. Han brukade ställa sig i en speciell pose, startklar för race i ridhuset, för att säga; Lek med mig matte! Visst är det härligt?!
Så jag för frågan vidare; Hur kommunicerar era djur med er?

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Ulrika,Bianca,Julia,Ozzy » Inspiration i stallet :  ”Så kul att läsa din underbara blogg och man förstår verkligen hur mycket du brin..”

Arkiv

Länkar

Etiketter