Hästar, hästar, hästar

Just nu är det mycket fokus på hästar.

Ibland hör jag hur människor skrattar och berättar hur dum en häst varit som blivit skrämd av en liten fladdrande gren eller en plastpåse och skenat rakt in i ett staket eller hoppat ner i ett djup dike. Det är ju inte ett dugg dumt egentligen, utan en välutvecklad flyktrespons som hjälpt hästen som art att överleva i hundratusentals år.

Hur viktigt det är med kunskap om hästens naturliga beteende för att bli en bra ryttare och hästtränare skriver jag om på Sveriges Akademiska etologers facebooksida. De här nämligen hästtema denna månaden. Inlägget kan du läsa här.  

Vill du veta mer om ridskolan (Ölmstad Rid och Körsällskap)  som nämns i inlägget kan du kolla in deras hemsida här. Hela mitt exjobb hittar du under etolog-fliken här på vår hemsida.

I helgen ska jag föreläsa om hästens etologi och inlärningspsykologi. Det blir roligt!


 Jag försöker också komma igång med min egen riding och är träffar därför den här gulliga killen någon dag i veckan. 

Jag måste erkänna att jag brottas med en hel del etikska dilemman vad gäller hästsport. Jag försöker hitta vägar där jag kan få utöva mitt största intresse och samtidigt känna att jag bidrar till en er etiksk hästhållning och en bättre hästvälfärd. 
 

Snart är det Göteborgs Horse Show (20-25 februari) som jag såklart ska besöka. Jag tror jag har varit där varje år sedan jag var i 8-9 års åldern.

Igår var jag på barnkalas på Åby travskola. Massor med sjuåringar som åkte sulky efter två underbart söta B-ponnys. Det var så gulligt! Ibland tänker jag att jag ska skaffa mig en sån där liten ponny, att träna trick med och promenera med i skogen. Sen inser jag att jag varken har tid eller plats för den. Alltså, jag tror inte det är helt etiskt försvarsbart (speciellt inte av en etolog) att hålla en ensam ponny på balkongen. 

Jag älskar hästar!  

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Ulrika,Bianca,Julia,Ozzy » Inspiration i stallet :  ”Så kul att läsa din underbara blogg och man förstår verkligen hur mycket du brin..”

Arkiv

Länkar

Etiketter