Gårdsliv 

Här sitter jag på en gård och 20 meter utanför fönstret går dessa godingar och tuggar på sitt hö. Det är så härligt.

Ja, de har täcken på sig. Det är något som är väldigt omdiskuterat i hästvärlden. Det är ofta för eller emot. Punkt slut.
För inte alltför längesen kom en norsk studie där man tränat hästarna att välja själva om de ville ha täcket på eller inte. Det visade sig faktiskt att det skiljde sig väldigt mycket från häst till häst. Vissa ville nästan aldrig ha täcke medan andra i högre utsträckning valde att ta på sig täcke vid utgång. Intressant, eller hur?

Det kan ju vara bra att påpeka här att de allra flesta hästar inte behöver täcke, det räcker med att de får äta för att hålla sig varma. Men det verkar kunna ge en extra komfort för vissa individer. Precis som med oss människor har hästar egna preferenser och kanske borde vi oftare ge dem val? Att kunna kontrollera sin egen situation och vara med och bestämma i sin vardag är ett enkelt sätt att höja välfärden för alla individer, djur som människor. Här är det såklart viktigt att fundera över hur valet egentligen ser ut. Får jag välja mellan ett täcke som sitter dåligt, skaver och läcker in eller gå utan kommer jag förmodligen aldrig välja täcket.

Hur miljön ser ut spelar såklart också stor roll. Har jag naturliga skydd eller ett upprättat vindskydd i hagen kommer jag kanske välja täcket mer sällan än om jag har en platt hage helt utan naturliga väderskydd. Det har också gjorts studier där hästar får välja om de vill vara inomhus eller utomhus. Där var resultatet mer lika. Snö och minusgrader verkade hästarna gärna vara ute i medan i regn och blött väder var det fler som valde inomhusalternativet.

Det är som sagt mycket häst nu. Men såklart också hund. Jag håller på att lära Saga och Betty att åka skateboard. Varför då, tänker du?
Varför inte? Det är en perfekt aktivering att träna trick och konster. Dessutom har vi väldigt roligt ihop när mina tjejer får testa sig fram till vad som får klickern att säga ”klick”. Alltså prova sig fram till vilket beteende som ger belöningen.

Igår kväll var jag och träffade Eva Bertilsson (Carpe momentum) för ett litet träningspass tillsammans med Linnéa Johannsson (Heja Hunden) och Anna Hjelmroth (Anna Hjelmroth djurtränare) och deras fina vovvar Stina och Fjant. Bara att vara i en miljö med nya hundar och människor blev ett träningspass för Saga men vi tränade också på att höja värde i kamp/leksaksbelöning.

Jag älskar tillfällen som igår. Där alla är på samma spår. Där belöningsbaserad träning står i centrum. Det finns forskning som visar att när vi jobbar med dessa metoder får vi bättre kontakt med våra husdjur och vi tycker också mer om våra husdjur! Dessutom ger det absolut mest hållbart/långvarigt resultat. Men helt ärligt, här behöver vi inte forskningsstudier som stöd. Det är faktiskt bara att testa. Jag älskar mina hundar så hjärtat nästan spricker, varje dag, men lite extra efter ett träningstillfälle!  

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Ulrika,Bianca,Julia,Ozzy » Inspiration i stallet :  ”Så kul att läsa din underbara blogg och man förstår verkligen hur mycket du brin..”

Arkiv

Länkar

Etiketter