Samband och Seminarium 

Sveriges Riksdag Sveriges Riksdag

Igår var jag på en workshop om sambandet mellan våld i nära relationer och våld mot husdjur, anordnat av Se sambandet och Svenska Djurskyddsföreningen. Jag passade också på att lyssna på ett seminarium i riksdagen med titeln :

Hur kan våldsutsatta barn och kvinnor/partners få ett bättre stöd genom ett bra djurskyddsarbete? Varför får de inte hjälpen idag?

Föreläsare där var DR Freda Scott-park och Pernilla Börjesson från länsstyrelsen i Västmanland, som aktivt jobbar med denna problematik och samarbete kring frågorna mellan myndigheter.

Dr Freda Scott-Park är en veterinär från Storbritannien, expert på dessa frågor och också ordförande i organisationen LINKS Group UK som arbetar med just sambandet mellan våldsutsatta människor och djur. Organisationen arbetar bland annat med att öka medvetenheten och hjälpa veterinärer och annan klinikpersonal att arbeta med denna problematik.

SUPERINTRESSANT dag med mycket känslor såklart. Det var ju fruktansvärda fallbeskrivningar och man blir ju både arg, ledsen och ja.. ni vet, allt på en gång.

Jag fick lära mig lite mer om vad man ska vara uppmärksam på och hur man kan identifiera ”non accidental injuries”. Hur länsstyrelsen och socialtjänsten kan hjälpa varandra där man misstänker att både människor och djur far illa. Det blev också mycket prat om komplexiteten kring att jobba med dessa frågor och svårigheten med våld som diagnos med mera, med mera.

Många tankar dök upp under dagen. Bland annat att vi etologer som gör hembesök faktiskt också kan stöta på denna problematik…

Det var en lärorik och känslomässigt tuff dag. Men jag känner mig starkare idag. Kunskap är styrka. Så är det helt enkelt.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Ulrika,Bianca,Julia,Ozzy » Inspiration i stallet :  ”Så kul att läsa din underbara blogg och man förstår verkligen hur mycket du brin..”

Arkiv

Länkar

Etiketter