Varför tuggar hästar?
Det finns en seglivad myt om att hästar som tuggar (när de inte äter förstås) t.ex. i samband med träning, gör det för att visa underkastelse eller att de har lärt sig något. Men detta har faktiskt inte studerats systematiskt, så vi har inte riktigt kunna säga vad det beror på. I en färsk studie från Norge har man tittat på ferala hästar i Ecuador för att försöka ta reda på vad tuggandet har för funktion. Hästarna som har studerats lever i stora flockar under naturliga förhållanden. Forskarna samlade in totalt 202 observationer där tuggande eller slickande förekom och undersökte sedan dessa utifrån olika frågeställningar.
Först tittade de på om tuggningarna berodde just på att en häst ville visa underkastelse gentemot en annan häst. De tittade alltså på när en häst närmade sig en annan och visade ett hotfullt beteende (ex. bakåtstruktna öron). Om tuggningarna berodde på underkastelse borde hästen som inte visade ett hotfullt beteende, vara den som tuggar, men så var inte fallet. Däremot såg forskarna att båda hästarna tuggade och att det var hästen som visade ett hotfullt beteende som tuggade mest. Utifrån dessa resultat går det alltså inte att säga att tuggningarna beror på att en häst vill visa underkastelse.
Forskarna fortsatte att analysera observationerna genom att se om tuggningarna förekom i spända eller avslappnade situationer och här hittade man ett intressant mönster. Tuggningarna förekom oftast i övergången från en spänd situation till en avslappnad situation. Forskarnas slutsats blev att tuggningarna troligtvis beror på att hästarna är torra i munnen (en följd av att det är det sympatiska nervsystemet har varit aktivt) efter den spända situationen och att de börjar salivera (en följd av att det parasympatiska nervsystemet istället är aktivt) när de slappnar av. Forskarna menar dock att det är svårt att veta om hästarna tuggar för att de slappnar av eller om tuggandet hjälper dem att slappna av. Vi vet inte heller vilken typ av stressor som utlöser tuggandet så det finns gott om frågeställningar att undersöka vidare.
Men nästa gång du ser en häst som tuggar är det värt att fundera på vad hästen precis har gjort, speciellt om det sker under träning.
Du kan läsa mer om studien här.
Emelie Deboussard
etolog.se
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Ulrika,Bianca,Julia,Ozzy » Inspiration i stallet : ”Så kul att läsa din underbara blogg och man förstår verkligen hur mycket du brin..”
Arkiv
Länkar
Etiketter
se sambandet finland frihetsdressyr uddetorp djurskyddslagstiftning naturbruksförvaltningen kontor nytt år sjukskrivning katträning gymnasiet skam framtiden klickerträning djurhållning ponny hästetologi ccc2018 ensam katthem naturbruk vetaboloaget slu journalsystem belöningsbaserad träning hanteringsträning naturligt beteende swaba bra arbetsmiljö hund ensam hemma etolog.se djurhem playmobil samvete sae djurbeteende kanin etologer djurskydd katt hästsport sveriges akademiska etologer positiv förstärkning yoma djurträning häst djur etolog etologi veterinär modern djurträning hästhållning hästar hästträning hundträning hund djurhantering kaninskötsel djurvårdare realgymnasiet kaniner provet cloud seminarium konferens zoohandel beteende forskning problembeteende katter kalv hästtäcke skara fear free våld i nära relationer samband utmattning 2018 sommar hunddagis kattavel kossor fns workshop sveriges riksdag våld mot djur etik djurvård kattunge hund på jobbet hundbeteende grupphållning klicker chihuahua djurvälfärd evidensbaserat