Om att boka tid i tid

– inte när tankar om avlivning eller omplacering redan väckts. 

”Nu orkar jag inte längre!”
”Jag kan inte ens gå hemifrån längre!”
”Jag har försökt allt!”
 
Jag älskar att ge konsultationer i beteende. Att vara en problemlösare, lite av en detektiv när jag försöker komma fram till orsakerna bakom ett problematiskt beteende. Problematiskt antingen för hunden, men oftast för ägaren eller kanske för båda. Jag älskar detta! Jag får ta på mig min klurarhatt och komma på bra lösningar. Lösningar som både innebär aktivering och träning av hunden, men alltid först en förändring av miljön, ett förändrat tankesätt från ägaren och tips på olika hjälpmedel innan matte eller husse ens kan få en hund som är redo att ta till sig av träningen vi vill göra och resultaten vi vill se.

Och även fast jag älskar detta så blir jag väldigt ofta även uppgiven av detta arbete. Anledningen är för att de ägare som söker sig till mig och säkerligen även till andra inom mitt område gör det för sent. De gör det när de inte orkar mer, inte klarar att få till vardagen, är så trött och less på sin hund att det skadar deras relation och allt känns bara tråkigt eller att de till och med redan börjat fundera på att ta bort hunden.
 
Kanske har du en hund som utvecklat en rädsla för något eller en hund som inte kan vara ensam hemma. Kanske upplever du att hunden är aggressiv när den skäller på alla andra hundar på promenaden eller är det så att hunden inte lyssnar hunden på ett ord du säger. Och det är inte så enkelt att detta bara är ägarens och hundens problem. Utan som hundägare ska man inte bara ha en lydig hund utan man ska vara sådär peppig och göra allt rätt, annars kommer samhället och säger ajabaja. Och förutom pressen från samhället så har man redan en press på sig själv, den som ger en dåligt samvete när hunden inte fick den där långa promenaden eller fick vara hemma själv när man gick på bio. Och detta är normalt, men det behöver inte vara så…

 
Jag försöker såklart men det är inte alltid lätt att ta ägaren från denna jobbiga känsla och tillbaka till det som förväntades av att vara hundägare – härliga promenader i solen, en kamrat för livet, någon att mysa med i soffan och någon som alltid är glad när man kommer hem – någon som ALLTID finns där för en. Men å andra sidan så är detta ganska stora förväntningar på en annan individ. Hur ska någon kunna leva upp till detta?!? Och när hunden inte lever upp till detta så kommer den där känslan av nedstämdhet, besvikelse och ledsamhet. Men där tar man tyvärr oftast inte hjälp eller pratar med någon, för en tänker ju att man kan klara detta!
 
Ofta kör man på. Kan själv. Och vill inte visa sig svag. Men det är här man gör fel. Mitt allra bästa tips till hundägare är att ta hjälp tidigt! Känner du att din valp är jobbig – prata med någon som kan beteende eller gå en bra valpkurs. Har du en hund som börjar göra konstiga saker – prata med någon! Känner du att din och din hunds relation börjar hamna snett – prata med någon! Kanske boka en konsultation eller bara hör dig för om någon har något tips. Och när jag säger hör dig för menar jag inte på ett forum på Facebook, utan prata med någon som är utbildad och kan ge svar som är individanpassade till dig och din hund och baserade på mjuka vetenskapliga metoder. Som till exempel någon av oss på Etolog.se. Vi finns i nästan hela landet och det är sånt här vi gör – leker detektiver och brinner för att mattar och hussar ska vara lyckliga med deras djur.
 
Så ta hand om din relation med din hund eller vad du nu har för djur. Vårda den. Sätt realistiska krav och förväntningar på den. Ta den inte på så stort allvar och försök ignorera vad samhället tycker. Älska ditt djur helt enkelt – och ta hjälp om du behöver.
Etolog Jannice Kindsjö
Du&Djur

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Ulrika,Bianca,Julia,Ozzy » Inspiration i stallet :  ”Så kul att läsa din underbara blogg och man förstår verkligen hur mycket du brin..”

Arkiv

Länkar

Etiketter