Vad jag gör som etolog

En etolog är en person som har studerat djurs beteenden och orsakerna bakom dem.
För några år sedan hade jag en omplaceringshund med stora psykiska svårigheter. Med mycket jobb lyckades vi ge henne ett bättre liv men jag kände att jag räckte inte till för att hjälpa henne fullt ut. Mina erfarenheter med den här hunden och en önskan om att kunna förstå hur och varför djur beter sig på olika sätt och ha en möjlighet att kunna hjälpa djur till en bättre välfärd sporrade mig att utbilda mig till etolog.
 
Så efter fem års studier och en mastersexamen i tillämpad etologi har jag tillägnat mig en djup förståelse för djurs olika beteenden. Jag kan nu arbeta som etolog, men vad gör jag egentligen?

Det man kanske först tänker på är att en etolog arbetar med rådgivning för djurägare som har beteendemässiga problem av något slag med sina djur. Genom Etolog.se kan jag göra just det. Jag har rådgivning framför allt för kattägare och kan på så sätt direkt hjälpa katter till en bättre välfärd. Jag håller också föreläsningar och kurser där jag förhoppningsvis ingjuter mer kunskap och förståelse för djurens behov och beteenden hos nuvarande och blivande djurägare. På så sätt kan jag indirekt bidra till att djur får bra liv.
 
Det här är ju toppen, precis vad jag ville. Många etologer arbetar fullt ut med detta men för mig är det en sidoverksamhet. Jag har ytterligare en passion, att arbeta för att försöka rädda utrotningshotade djur. Därför jobbar jag på Nordens ark, en djurpark i Bohuslän som har just bevarande av hotade arter som sitt mål och syfte.

På en djurpark finns många behov av en etolog. För att utforma hägnen så att de passar djuren, för att veta hur och vilka djur som eventuellt passar ihop. Skötselrutiner, träning, foderstater.
 
Fram tills alldeles nyss jobbade jag främst med besökare. Genom guidningar, läger och utbildning får jag möjlighet att träffa människor i alla åldrar, med olika bakgrund, intressen och inställningar. Och jag får möjlighet att prata med dem, förklara, berätta och diskutera om hur djur beter sig, varför de gör som de gör och vad vi människor kan göra för att möta djurens behov och önskemål. Det är jättekul.
 
Jag får fantastiska frågor. Jag förväntas inte bara kunna berätta om de djur vi har framför oss i parken utan svara på frågor som:
"Igår såg jag en ekorre som gick runt i en ring, varför gjorde den så?" eller Vad är det för djur som låter så här ...? Men också massor med intressanta inspirerande frågor som kan leda till spännande diskussioner om djurs beteenden och hur vi förstår djuren omkring oss. Det är just detta jag tycker är så roligt med guidningar, föreläsningar och liknande, att få en möjlighet att upplysa människor, att få se och uppleva de där aha-ögonblicken när människor inser varför ett djur gör som det gör eller vad man själv kan göra för att få en bättre förståelse, interaktion eller kunna hjälpa.

Jag kommer alltid fortsätta att prata om djur med olika människor men just nu har jag precis gått över till en mer administrativ tjänst där jag bla har hand om transporter av djur. Där har jag också stor nytta av mina etologiska kunskaper för att tex se hur en transportlåda passar en visst djurart. Är det ett grävande djur med klor är det olämpligt med ett gallergolv som den kan skada klorna på. Är det ett lämpligt strömaterial eller kommer djuret äta upp det och är det i så fall farligt osv.
 
Så som ni märker kan en etolog arbeta på massor av olika sätt. Det här är bara ett litet axplock. Det är väldigt spännande och roligt och ibland riktigt, riktigt utmanande! 

Text: Etolog Ulrica Ahlrot 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Ulrika,Bianca,Julia,Ozzy » Inspiration i stallet :  ”Så kul att läsa din underbara blogg och man förstår verkligen hur mycket du brin..”

Arkiv

Länkar

Etiketter