YOMAS PONNYPROJEKT
D

Äntligen är de här!

Låt oss få presentera Yomas senaste tillskott, Plasq och Flaqs!

Plasq och Flaqs är två små gotlandsrusshingstar som föddes i våras på gotlänska Lojsta hed. Där levde de sitt första halvår i en stor flock, nästan likt hur russen som levde fritt på Gotland förr i tiden. I mitten av november fick vi hämta hem de två små russen som är huvudaktörerna i vårt ponnyprojekt.

Innan fölen kom till oss satte sig vår etolog Ellen ner och slipade på en träningsplan. Hon har dessutom hållit intern utbildning om hästhantering och belöningsbaserad träning för resten av oss på Yoma. Detta för att vi ska vara så förbereda som möjligt och med förhoppning att russen ska må så bra de bara kan hos oss.

Att träna belöningsbaserat och förstärka beteenden man vill se är ingen ny träningsmetod, utan har använts länge inom djurparksvärlden, hundträning och även vid försöksdjurträning. Inom ridsport och hästträning är det en växande metod men ännu inte så starkt etablerad. 

Flaqs (till höger) föddes den 27 maj. Han vande sig snabbt vid sitt nya hem och människorna runtomkring, redan inom någon vecka fick vi klappa på honom. Imponerande med tanke på den lilla kontakt han tidigare haft med människor! Nu, en knapp månad efter ankomst, tycker han att det är mysigt att bli kliad - särskilt vid svansroten och vid öronen. Helst blir han ompysslad, klappad och borstad på medan han mumsar i sig hösilage direkt från balen.  

Plasq (till vänster) föddes den 8 maj, och trots att han är något större och äldre så är han mer reserverad än sin bror Flaqs. Han är dock oerhört nyfiken, han kommer gärna fram och kikar när vi pysslar i stallet. Ibland kommer han nära och nosar på en och kan även ta hö ur handen när han erbjuds. Då vi inte vill forcera eller tvinga på någon kontakt så väntar vi tålmodigt och välkomnar istället honom att ta kontakt när han är redo för det.
 

Vi hoppas att ni vill hänga med oss i detta projektet!
Följ oss gärna på Instagram där du enkelt kan följa Plasq och Flaqs utveckling!
// Ida, Yoma Consulting AB

info@yoma.se