Ponnyprojektet
Uppdatering Ponnyprojeket
2021-06-16
Våra små killar börjar bli stora! Båda har nu fyllt två år.Ellen & Jonna ska under sommaren gå kurs för Carolina Fransson (OHR+) för att komma i gång ordentligt med belöningsbaserad körning. Det ser vi mycket fram emot!
Det är mycket att lära sig och det är helt klart ett annorlunda tänk kring precis allt. Även om vi börjar vänja oss nu efter 1,5år så är det fascinerande hur annorlunda belöningsbaserad träning påverkar hästarnas sätt att vara och reagera. Som tillexempel att Flaqs så mycket hellre vill träna och hänga med oss än att gå ut så vi har fått arbeta med att förstärka vägen till hagen! Eller det att Plasq så gärna vill följa med när man kommer ut i hagen att han sätter på sig vilken grimma som helst, även om den är fyra nummer för stor.
Förutom att arbeta mot körning har vi också mycket fokus på lastning. Vi vill att ponnyerna ska ha en trygg och härlig känsla för transporten.
Vad har mer hänt det senaste? Hästarna bytte stall för ca 1 år sedan och bor nu tillsammans med Ellen på en egen gård. Vi njuter alla av att ha ”vårt eget”.
I september kom en ny individ in i projektet, Seidur. Seidur är en 11 årig islandshäst som redan arbetar litegrann hos oss. Han är traditionellt tränad sedan tidigare men har börjat introduceras till klicker och belöningsbaserat.
PS. Ni har väl inte missat att vi har Läs & Lek-läger hos oss och hästarna i sommar? Läs mer här.



2021-01-10
Träningen går framåt och våra russkillar växer. Vi deltar i unghingstprojektet och visade vårqa hingstar i höstas, utsställningsvärlden var inte riktigt redo för postivförstärkning och vi fick inte möjlighet på plats att bemöta kritiken vi fick. Vi skrev en artikel i Tidningen Gotlandsrusset som publiseradet i årets sista nummer och du kan läsa vår artikel här: Länk till texten i artikeln2020-01-17
Vi tänkte berätta hur det går för Flaqs och Plasq. Nu har de varit hos oss i ungefär två månader och tar stora kliv framåt. Några exempel på viktiga milstolpar är:- Den 8 december så tar Plasq morot ur hand för första gången!
- Flaqs har sitt första klickerpass den 12 december, med kli som belöning.
- Plasq, som tidigare var skeptisk till beröring, ”ber” om kli den 14 december.
- Vi går första promenaden med grimma och grimskaft den 20:e december.
- Flaqs gör sin första stationsträning på lastpall 21 december.


I början hade russen ingen förväntning på vad en hink eller morot var. Där kom vår stora häst, som går som sällskap och stöd till de små, att vara en viktig resurs. När ponnyerna såg att han åt ur hinken så stack de ner huvudet några gånger och smakade på hans mat. Väldigt gulligt!
En häftig grej med belöningsbaserad träning är att hästarna (ja, både ponnyerna och den stora hästen) tycker att det är så roligt att träna att de inte vill sluta och de har höga förväntningar när vi dyker upp. Vi har därför varit väldigt noga med att tydligt starta och avsluta träningspassen samt träna på paus. I praktiken innebär det att hästarna har något att göra när vi är i närheten men det inte är ett aktivt träningspass, exempelvis att äta hö eller blir kliade. Vi är också tydliga med att visa när ett träningspass börjar och slutar. Då blir det tydligt för hästarna när högt värderad belöning, såsom äpple och morot, kommer att levereras så de inte behöver be om dessa belöningar hela tiden. Det gör vi både för att inte hästarna ska känna onödig frustration om otydlighet och för att undvika hästar som biter oss i armarna efter godis. Vi har lagt en del tid på att bara befinna oss i hagen eller stallet och pyssla med andra saker än träning och vi försöker alltid starta träningspassen ur bra pauser där ponnyn inte är för närgången utan pysslar med något annat.
Det går så fort med den här träningen! För två månader sedan tyckte de att vår beröring var läskig och obehaglig medan vi idag har klickat in grimman så att de nästan hoppar i den när vi håller fram den. Vi har promenerat med dem ute och vi har börjat shapea in benlyft inför att kunna verka dem, för att nämna några saker.
En annan väldigt rolig sak som hänt är att våra så kallade mini-yomas på sex respektive åtta år blivit så duktiga på belöningsbaserad träning. Det verkar så lätt för dem och de har helt förstått konceptet! Tänket om belöningsbaserat har resulterat i att klickerträning till och med förekommer i deras lekar och de är väldigt noga med struktur, pauser och belöningar. Det är faktiskt nästan lika häftigt som att se som ponnyernas utveckling. De är snart långt förbi oss vuxna.
//Ida och Ellen, Yoma Consulting AB



Äntligen är de här!
2019-12-06
Låt oss få presentera Yomas senaste tillskott, Plasq och Flaqs!



Innan fölen kom till oss satte sig vår etolog Ellen ner och slipade på en träningsplan. Hon har dessutom hållit intern utbildning om hästhantering och belöningsbaserad träning för resten av oss på Yoma. Detta för att vi ska vara så förbereda som möjligt och med förhoppning att russen ska må så bra de bara kan hos oss.
Att träna belöningsbaserat och förstärka beteenden man vill se är ingen ny träningsmetod, utan har använts länge inom djurparksvärlden, hundträning och även vid försöksdjurträning. Inom ridsport och hästträning är det en växande metod men ännu inte så starkt etablerad.
Flaqs (till höger) föddes den 27 maj. Han vande sig snabbt vid sitt nya hem och människorna runtomkring, redan inom någon vecka fick vi klappa på honom. Imponerande med tanke på den lilla kontakt han tidigare haft med människor! Nu, en knapp månad efter ankomst, tycker han att det är mysigt att bli kliad - särskilt vid svansroten och vid öronen. Helst blir han ompysslad, klappad och borstad på medan han mumsar i sig hösilage direkt från balen.
Plasq (till vänster) föddes den 8 maj, och trots att han är något större och äldre så är han mer reserverad än sin bror Flaqs. Han är dock oerhört nyfiken, han kommer gärna fram och kikar när vi pysslar i stallet. Ibland kommer han nära och nosar på en och kan även ta hö ur handen när han erbjuds. Då vi inte vill forcera eller tvinga på någon kontakt så väntar vi tålmodigt och välkomnar istället honom att ta kontakt när han är redo för det.
Vi hoppas att ni vill hänga med oss i detta projektet!
Följ oss gärna på Instagram där du enkelt kan följa Plasq och Flaqs utveckling!
// Ida, Yoma Consulting AB

jonna@yoma.se